Tompa Imre: Borászati guminő az alkoholmentes bor
Mai borunk vezető ízjegye az intenzív sav-cukor egyensúlyból fakadó édes-savanyú ízképvonal, fölötte szépen diszciplinált vegetális illatok, egres mondjuk és paprika, tengelye ez az intenzív balansz a magas sav és a magas cukorérzet között. Ez itten kérem egy alkoholmentes chilei Sauvignon Blanc 0.0 gramm cukorral.
blikk.hu
486 napja
Tavaszköszöntő bor: Fruska rozé
Említettük, hogy Garay János szimpi, fiatalon elhunyt reformkori költő Háry János, a magyar Münchhausen, a hetvenkedő obsitos papája volt, akit Kodály remek daljátéka tett halhatatlan sztárrá. Ma Szekszárdon a főtéren, a különös szépségű Béla király téren egy remek vinotéka viseli a nevét, ahol szépen végig lehet kóstolni a szekszárdi szortimentet. Ebből a kóstolásból idézünk egy meglehet kicsit korai tavaszköszöntő bort, a Fruska rosét.
blikk.hu
491 napja
Egy szuper superior: Tóth Ferenc Egri Csillag
Egy időben ipari mennyiséget fogyasztottam egy egri pinot noir-ból. Eleinte kevés jó magyar pinot noir volt: vékony és savanya cuccok jöttek, Tóth Ferenc pinot-ja viszont már akkor is kivételes volt a tartalmas egyensúlyával.
blikk.hu
500 napja
Félédes élet: egy sárgamuskotály húsételekhez
Van egy pompás szőlőfajta, szerintem az egyik legkellemesebb tokaji készül belőle, de nem igazán menő valahogy. Ez a sárgamuskotály, leánykori nevén a muscat lunel. Most beleszaladtam egy pompás változatába a Ráday utcában egy klassz alternatív étteremben, ahol rendszeresen élő jazz kamarakoncertek is mennek.
blikk.hu
514 napja
Meg fog lepődni: ezek a borok jól passzolnak a téli zöldségekhez
A klasszikus téli zöldségeket, mint a póréhagymát, a sárgarépát és a különféle káposztafajtákat nehezen képzeljük el bor mellé. Persze az elkészítési módtól is függ, hogy mi kerül a pohárba, de merjen valami újat kipróbálni! Ebben segítünk most!
blikk.hu
514 napja
Meglepődik majd, milyen jól passzol az édes tokaji a mangalicához
Volt szerencsém egy észveszejtő kóstolón részt venni... Kicsit szégyenkeztem, mert az volt a feladat, hogy a tokaji bor és a mangalica viszonyát vizsgáljuk. De a szokott közhellyel ütöttem el a dolgot, hogy valakinek ezt is meg kell csinálni. És tényleg.
blikk.hu
521 napja
Egy jóárasított csodapezsgő
Azért pezsgőzünk megint, mert szeretnénk hirdetni azt az igét, hogy pezsgőt ne csak szezonálisan, szilveszterkor meg alkalmilag, hanem rendszeresen fogyasszunk. Mértékkel persze, ahogy a tokaji édes bort is a hétköznapjaink részévé kellene tenni, nemcsak a gyerek születésekor meg karácsonykor, meg a nagymama temetésekor kellene megörvendeztetni vele magunkat.
blikk.hu
528 napja
Íme a tökéletes forralt bor titka
Amikor ilyen hidegen fújnak a szelek, nagyon kellemes megoldás egy nagy bögre forralt borral melengetni az ujjainkat. Forralt borra minden bor jó, de nagyon sűrű, koncentrált, nagy és drága borból ugyanúgy ne készítsünk, ahogy nagy borral ne is főzzünk. A forralt bor készítésének is vannak megszívlelendő elemei, ezeket foglaljuk össze az alábbiakban.
blikk.hu
540 napja