Éghajlatváltozás: Az antarktiszi jég vizsgálata javítani fogja az éghajlati modelleket
Az antarktiszi jegében csapdába esett történelmi tüzek kulcs információt nyújtanak a klíma modellekhez. Az antarktiszi jégben konzerválódott szennyező anyagok a déli félteke történelmi tüzeit dokumentálják, melyek bepillantást nyújtanak abba, hogy az ember milyen hatással van a vidékre és adatokat szolgáltat, amik segíthetik a tudósokat a jövőbeni éghajlatváltozás megismerésében. A Cambridgei Egyetem és a Brit Antarktiszi Felmérés kutatói nyomon követték az utóbbi 150 év során történt tűzaktivitást úgy, hogy az antarktiszi jégben csapdába esett szén-monoxidot megmérték. Bozóttüzeknél, főzéshez használt tűznél és tűzeseteknél szén-monoxid és makrorészecskék szabadulnak fel. A felfedezés kimutatja, hogy a biomassza égés a korábban véltnél. változékonyabb az 1800-as évektől. Az új adatok segíthetik jobbá tenni az éghajlati modelleket, melyek az olyan múltbéli légköri gázokról való információkra hagyatkoznak, mint a szén-monoxid.
origo.hu
307 napja
Lehetséges, hogy az éghajlat tartósan egy melegedő állapotba alakul át
Az ETH zurichi egyetem vezetésével egy nemzetközi kutatócsapat kidolgozott egy új módszert, amivel ki lehet számítani, hogy a nagy ősi vulkánkitörések éghajlatra gyakorolt hatását. Azt mondják, munkájuk tanulságos mesék a klíma fordulópontjairól, ami tönkreteheti a szenet tároló erdőket és gyorsíthatja a hőmérséklet emelkedést. A katasztrofális vulkánkitörések, amik több millió évvel ezelőtt felmelegítették a bolygót, új fényt vetnek arra, hogy a növények hogyan szabályozzák az éghajlatot és figyelmeztetnek az emelkedő hőmérsékletre. A tanulmányuk arról szól, hogy a növényzet hogyan reagál és hogyan fejlődik válaszként a jelentős éghajlatváltozásokra és hogy az ilyen változások milyen hatással vannak a Föld természetes szén-éghajlat szabályozó rendszerére. Az az idő, ami alatt az éghajlat elér egy új egyensúlyi állapotot attól függ, hogy a növényzet milyen gyorsan alkalmazkodik az emelkedő hőmérséklethez.
origo.hu
323 napja
Menü