A királyi udvarok szósza a besamel mártás – Medici Katalin, II. Henrik és a Napkirály rajongott érte
A besamel (vagy béchamel) mártás a francia alapmártások egyik legfontosabb eleme, amely tejjel felöntött világos vajas rántásból készül. A mártás sóval, fehérborssal és szerecsendióval fűszerezve készül a francia konyhaművészetben. Az egyszerű alapanyagok kombinációja révén a besamel-mártás könnyen elkészíthető és sokoldalúan felhasználható. Az ételek ízesítésére és állagának javítására szolgáló besamel-mártás évszázadok óta hódít, és továbbra is nélkülözhetetlen a modern gasztronómiában.
blikk.hu
100 napja
Tudta? Francia mártással tökéletes a görög muszaka – Apropó, mi is pontosan az a muszaka?
A muszaka Görögországnak olyan, mint Olaszországnak a carbonara spagetti. Ez az egyik legnépszerűbb étel, amelynek három alapvető összetevője van: zöldség, hús és a besamelmártás. Eredetileg bárány vagy birkahúst tettek bele, manapság már sertés- pulyka- vagy marhahúsból is készítik. A másik fő alapanyag elsősorban a padlizsán, de léteznek cukkinis, sárgarépás és burgonyás változatai is.
blikk.hu
332 napja
Menü