Amiért Karinthy is rajongott: “lecsós kolbász, belévert tojással” – Sokan eszik, de mi is ez az étel?

Amiért Karinthy is rajongott: “lecsós kolbász, belévert tojással” – Sokan eszik, de mi is ez az étel?

A lecsó - magyarul - egy zöldséges egytálétel, ami paprikából, paradicsomból, hagymából, és gyakran tojással, kolbásszal, szalonnával vagy rizzsel készül. A hiedelmek ellenére nem hazai kuriózum. A balkáni–török gasztronómia hatásainak és a magyar paprikakultúrának az egyedi ötvözete. Ami kezdetben egyszerű parasztétel volt, ma már nemzeti kincs – és sokak számára a nyár íze egy tányéron.

#életmód #kolbász #lecsó #gasztrotörténet #balkáni konyha

blikk.hu logoblikk.hu

3 napja

Így készül Tök település pizzája, a töki pompos

Így készül Tök település pizzája, a töki pompos

A töki pompos, más néven kenyérlángos, mély gyökerekkel rendelkezik a magyar gasztronómiában, egészen a XIV. századig visszavezethető. Eredetileg kenyérsütés napján, a disznópásztoroknak készült ünnepi fogás volt, amely szalonnával és tejföllel ízesítve vált népszerűvé. Napjainkban a vásárok elengedhetetlen eleme. Tök településről ered a töki pompos elnevezés, ahol krumplival továbbfejlesztették ezt a különlegességet.

#életmód #gasztrotörténet #töki pompos #krumplis langalló

blikk.hu logoblikk.hu

44 napja

Tudja, valójában melyik nemzet étele a sopszka saláta? – A megalkotója néhány éve hunyt el

Tudja, valójában melyik nemzet étele a sopszka saláta? – A megalkotója néhány éve hunyt el

A sopszka salátát Bulgária egyik legnépszerűbb nemzeti ételeként ismerhetjük, amely az uborka, paprika, paradicsom, vöröshagyma és petrezselyemzöld tökéletes kombinációjából áll. Az eredete Szófia környékére, a Sop-vidékre tehető, majd gyorsan elterjedt az országban. Előszeretettel fogyasztják nem csak Bulgáriában, de Törökországban is.

#életmód #saláták #gasztrotörténet #szófia #sopszka saláta #népi étel

blikk.hu logoblikk.hu

94 napja

Szerencsét hozhat a bolgárok rétese, a banica

Szerencsét hozhat a bolgárok rétese, a banica

A banica egy hagyományos bolgár étel, amely hasonlít a nálunk ismert réteshez. Szilveszterkor is gyakran kerül asztalra, ilyenkor a tésztájába szerencsehozó tárgyakat rejtenek.

#életmód #szerencse #rétes #bolgár #gasztrotörténet

blikk.hu logoblikk.hu

191 napja

Lehet főfogás, köret, borkorcsolya is a pirog, de maradékmentéshez is tökéletes

Lehet főfogás, köret, borkorcsolya is a pirog, de maradékmentéshez is tökéletes

A pirog egy orosz ételféleség, de a szláv konyhákban általánosan ismert. Lengyelországban káposztával és gombával töltve napjainkban gyakran szerepel a karácsonyi fogások között is. Eleinte azonban nem külön étel volt, hanem maradékokból készítették a tésztabatyut.

#életmód #étel #gasztrotörténet #pirog

blikk.hu logoblikk.hu

205 napja

De mi valójában az a churros?

De mi valójában az a churros?

A churros egy nagyon olcsó édesség, szinte csak lisztből, vízből és sóból áll. Egyes elméletek szerint a spanyol parasztoknak köszönhető a recept, akik kínjukban a friss kenyeret próbálták valahogy helyettesíteni. Más verzió szerint portugál hajósok hozták magukkal Kínából Európába, ahol aztán csillagvégű habzsákból nyomták ki a masszát. Formája különböző: egyenes, hajlított, spirál alakú. Van, ahol csak megszórják fahéjjal, máshol csokoládéba mártva fogyasztják vagy megtöltik vele.

#életmód #gasztrotörténet #churros palacsinta

blikk.hu logoblikk.hu

262 napja

REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered az olasz tésztaféléket?

REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered az olasz tésztaféléket?

A magyar gasztronómiába átültetett receptek néha köszönöviszonyban sincsenek a olasz hagyományokkal, elég a sonkás-tejszínes carbonarára vagy a bolognaira gondolni, amit csak nálunk tálalnak spagettivel... Teszteld, te mennyire ismered az olasz tésztákat!

#kvíz #gasztro #tészta #gasztrotörténet

 logo

283 napja

Már a világ legrégebbi szakácskönyvében is vannak pörköltek

Már a világ legrégebbi szakácskönyvében is vannak pörköltek

Az első recepteket ha nem is kőbe, de agyagba vésték, ettől még megfőzni őket elég nagy feladat, a végeredmény pedig néha inkább furcsa, mint jó, megismerhetők viszont belőlük a pörköltek több ezer éves ősei.

#recept #észkombájn #gasztronómia #gasztro #ókor #szakácskönyv #babilon #gasztrotörténet

telex.hu logotelex.hu

291 napja

Reklámfogásnak szánt útikalauzból nívós elismerés: a Michelin-csillag története

Reklámfogásnak szánt útikalauzból nívós elismerés: a Michelin-csillag története

A Michelin-csillag az egyik legrangosabb kitüntetés, amelyet egy étterem kaphat, és sokkal szerényebb gyökerekkel rendelkezik, mint amivé mára kinőtte magát. És nem, a gumiabroncsgyártó céggel való névegyezés sem a véletlen műve.

#gasztro #michelin-csillag #gasztrotörténet

 logo

293 napja

Ezek a legnépszerűbb reggelik a világon

Ezek a legnépszerűbb reggelik a világon

„Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus!“ Cikkünkben összeszedtük, melyek a nap legfontosabb étkezésének slágerfogásai világszerte!

#összeállítás #gasztro #gasztrotörténet

 logo

324 napja

Nyálcsorgatva nézted a Ghibli-filmeket és a Demon Slayert? Ezekben a budapesti éttermekben válik valósággá a kétdimenziós foodporn

Nyálcsorgatva nézted a Ghibli-filmeket és a Demon Slayert? Ezekben a budapesti éttermekben válik valósággá a kétdimenziós foodporn

Ebből a cikkünkből megtudhatod, hol kóstolhatod meg az animék mellékszereplőit, vagyis az ikonikus japán ételeket.

#budapest #japán #gasztro #anime #gasztrotörténet

 logo

452 napja

KVÍZ: Melyik régióban termesztettek először hagymát, és a kenyér tényleg magyar? Teszteld, mennyire vagy képben a gasztrotörivel!

KVÍZ: Melyik régióban termesztettek először hagymát, és a kenyér tényleg magyar? Teszteld, mennyire vagy képben a gasztrotörivel!

A mai globalizált világban ezerféle egzotikus termék található a boltokban, mindent természetesnek, azonnal elérhetőnek veszünk. Talán bele sem gondolunk abba, hogy még az olyan alapvető élelmiszerek, mint a liszt, vaj vagy rizs sem voltak mindig velünk.

#kvíz #gasztro #gasztrotörténet

 logo

472 napja

Töpörtyűvel vagy boszorkánnyal készül-e a pogácsa?

Töpörtyűvel vagy boszorkánnyal készül-e a pogácsa?

A boszorkánypogácsa gasztrotörténete a töpörtyűs pogácsától az édes-lekváros süteményig. A ropogósra sült zsír és a szilvalekvár rejtélyesen csodálatos kombinációja napjainkban.

#gasztronómia #gasztro #jókai mór #gasztrotörténet #pogácsa #tepertő

telex.hu logotelex.hu

531 napja

Nincs több hír ebben a kategóriában.

Menü