Amiért Karinthy is rajongott: “lecsós kolbász, belévert tojással” – Sokan eszik, de mi is ez az étel?
A lecsó - magyarul - egy zöldséges egytálétel, ami paprikából, paradicsomból, hagymából, és gyakran tojással, kolbásszal, szalonnával vagy rizzsel készül. A hiedelmek ellenére nem hazai kuriózum. A balkáni–török gasztronómia hatásainak és a magyar paprikakultúrának az egyedi ötvözete. Ami kezdetben egyszerű parasztétel volt, ma már nemzeti kincs – és sokak számára a nyár íze egy tányéron.
blikk.hu
3 napja
Így készül Tök település pizzája, a töki pompos
A töki pompos, más néven kenyérlángos, mély gyökerekkel rendelkezik a magyar gasztronómiában, egészen a XIV. századig visszavezethető. Eredetileg kenyérsütés napján, a disznópásztoroknak készült ünnepi fogás volt, amely szalonnával és tejföllel ízesítve vált népszerűvé. Napjainkban a vásárok elengedhetetlen eleme. Tök településről ered a töki pompos elnevezés, ahol krumplival továbbfejlesztették ezt a különlegességet.
blikk.hu
44 napja
Tudja, valójában melyik nemzet étele a sopszka saláta? – A megalkotója néhány éve hunyt el
A sopszka salátát Bulgária egyik legnépszerűbb nemzeti ételeként ismerhetjük, amely az uborka, paprika, paradicsom, vöröshagyma és petrezselyemzöld tökéletes kombinációjából áll. Az eredete Szófia környékére, a Sop-vidékre tehető, majd gyorsan elterjedt az országban. Előszeretettel fogyasztják nem csak Bulgáriában, de Törökországban is.
blikk.hu
94 napja
Lehet főfogás, köret, borkorcsolya is a pirog, de maradékmentéshez is tökéletes
A pirog egy orosz ételféleség, de a szláv konyhákban általánosan ismert. Lengyelországban káposztával és gombával töltve napjainkban gyakran szerepel a karácsonyi fogások között is. Eleinte azonban nem külön étel volt, hanem maradékokból készítették a tésztabatyut.
blikk.hu
205 napja
De mi valójában az a churros?
A churros egy nagyon olcsó édesség, szinte csak lisztből, vízből és sóból áll. Egyes elméletek szerint a spanyol parasztoknak köszönhető a recept, akik kínjukban a friss kenyeret próbálták valahogy helyettesíteni. Más verzió szerint portugál hajósok hozták magukkal Kínából Európába, ahol aztán csillagvégű habzsákból nyomták ki a masszát. Formája különböző: egyenes, hajlított, spirál alakú. Van, ahol csak megszórják fahéjjal, máshol csokoládéba mártva fogyasztják vagy megtöltik vele.
blikk.hu
262 napja
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered az olasz tésztaféléket?
A magyar gasztronómiába átültetett receptek néha köszönöviszonyban sincsenek a olasz hagyományokkal, elég a sonkás-tejszínes carbonarára vagy a bolognaira gondolni, amit csak nálunk tálalnak spagettivel... Teszteld, te mennyire ismered az olasz tésztákat!
283 napja
Már a világ legrégebbi szakácskönyvében is vannak pörköltek
Az első recepteket ha nem is kőbe, de agyagba vésték, ettől még megfőzni őket elég nagy feladat, a végeredmény pedig néha inkább furcsa, mint jó, megismerhetők viszont belőlük a pörköltek több ezer éves ősei.
telex.hu
291 napja
Reklámfogásnak szánt útikalauzból nívós elismerés: a Michelin-csillag története
A Michelin-csillag az egyik legrangosabb kitüntetés, amelyet egy étterem kaphat, és sokkal szerényebb gyökerekkel rendelkezik, mint amivé mára kinőtte magát. És nem, a gumiabroncsgyártó céggel való névegyezés sem a véletlen műve.
293 napja
Ezek a legnépszerűbb reggelik a világon
„Reggelizz úgy, mint egy király, ebédelj úgy, mint egy polgár és vacsorázz úgy, mint egy koldus!“ Cikkünkben összeszedtük, melyek a nap legfontosabb étkezésének slágerfogásai világszerte!
324 napja
Nyálcsorgatva nézted a Ghibli-filmeket és a Demon Slayert? Ezekben a budapesti éttermekben válik valósággá a kétdimenziós foodporn
Ebből a cikkünkből megtudhatod, hol kóstolhatod meg az animék mellékszereplőit, vagyis az ikonikus japán ételeket.
452 napja
KVÍZ: Melyik régióban termesztettek először hagymát, és a kenyér tényleg magyar? Teszteld, mennyire vagy képben a gasztrotörivel!
A mai globalizált világban ezerféle egzotikus termék található a boltokban, mindent természetesnek, azonnal elérhetőnek veszünk. Talán bele sem gondolunk abba, hogy még az olyan alapvető élelmiszerek, mint a liszt, vaj vagy rizs sem voltak mindig velünk.
472 napja
Menü