Újabb magyar étterem kapott Michelin-csillagot

Újabb magyar étterem kapott Michelin-csillagot

Az őriszentpéteri Pajta konyháját Akács István vezeti, aki korábban több skandináv csúcsétteremben is megfordult.

#magyarország #gasztro #michelin-csillag #étterem #pajta

telex.hu logotelex.hu

209 napja

Így készül kézzel a dubaji csokis, a fügés-diós és a tojáslikőrös szaloncukor Balatongyörökön

Így készül kézzel a dubaji csokis, a fügés-diós és a tojáslikőrös szaloncukor Balatongyörökön

Vadócz Jenő a műhelyében eredetileg azért kezdett szaloncukrot készíteni, hogy télen is legyen forgalma.

#belföld #szaloncukor #gasztro #balatongyörök #vadócz jenő

telex.hu logotelex.hu

212 napja

A tökéletes éttermi élmény nem az ételen múlik

A tökéletes éttermi élmény nem az ételen múlik

Adhatnak tökéletes fogásokat egy étteremben, ha nem érezzük jól magunkat és nem kapunk épp olyan vendéglátást, amire szükségünk van és vágyunk, mit sem ér. Erről beszélgetünk az Ízfokozóban Beck Mártonnal.

#videó #podcast #interjú #gasztronómia #gasztro #étterem #pincér #ízfokozó #felszolgálási díj #telex ízfokozó

telex.hu logotelex.hu

212 napja

Dubaji csokis szaloncukrot dobott piacra egy magyar cukrászda

Dubaji csokis szaloncukrot dobott piacra egy magyar cukrászda

A veresegyházi Sulyán Cukrászda el is kéri a pisztáciával töltött, tejcsokis édesség árát: 250 gramm szaloncukor 5200 forintba kerül.

#gazdaság #szaloncukor #dubaj #gasztro #csokoládé #cukrászda

telex.hu logotelex.hu

213 napja

Brassói: szeretett, de meg nem becsült kedvencünk

Brassói: szeretett, de meg nem becsült kedvencünk

Van bármi köze Brassó városához? Valóban a vendéglátóipar legrosszabb minőségű fogása? Érdemes, lehet egyáltalán jól elkészíteni otthon? Egyszerű és bonyolított recepttel, sztorival, minden a brassóiról.

#recept #hús #gasztronómia #krumpli #gasztro #sertéshús #brassói aprópecsenye #aprópecsenye

telex.hu logotelex.hu

222 napja

Húsgombócos spagetti, az értelmetlen boldogság

Húsgombócos spagetti, az értelmetlen boldogság

Rengeteg olyan étel létezik, aminek vannak ugyan olasz gyökerei, de valójában Amerikában születtek. Ilyen a húsgombócos spagetti is, ami annak ellenére, hogy a gombócok ide-oda csúszkálnak a tésztán, szeretni való.

#recept #gasztronómia #spagetti #gasztro #főzőiskola #elronthatatlan receptek #olasz #húsgolyó #húsgombóc #amerikai-olasz

telex.hu logotelex.hu

224 napja

A tehéntrágya, ez a mi kincsünk, a barna arany! Szagold meg, nem büdös!

A tehéntrágya, ez a mi kincsünk, a barna arany! Szagold meg, nem büdös!

A Horhos-Völgyi Ökobirtok gazdaságát a harmincas éveik elején járó Gulyás Anna és Kaczkó Dániel működteti. A tehenekkel, csirkékkel, libákkal szoros és szeretetteli kapcsolatban vannak. Regeneratív gazdaságot visznek, ami nemcsak a legjobb minőségű élelmiszert hozza létre, de az ott élő állatok boldogok, és a természetnek is visszaadják azt, amit elvettek tőle.

#hús #gasztro #állattartás #állattenyésztés #bükk #kistermelő #regeneratív gazdaság

telex.hu logotelex.hu

225 napja

Tökéletes Dobos tortát és modern téli fagyit is lehet készíteni ezekből a könyvekből

Tökéletes Dobos tortát és modern téli fagyit is lehet készíteni ezekből a könyvekből

Ötvös Zsuzsanna szakácskönyveivel modern, habos-krémes-glazúros kupolás desszerteket, klasszikus Dobos-torták tökéletes verzióit és hipermodern puncskockát is el tud készíteni bárki.

#gasztronómia #sütemény #gasztro #cukrász #szakácskönyv #desszert #cukrászda #ötvös zsuzsanna

telex.hu logotelex.hu

226 napja

Hogyan lehet utálni a mazsolát? Hogyan lehet szeretni a mazsolát?

Hogyan lehet utálni a mazsolát? Hogyan lehet szeretni a mazsolát?

Mazsolatagadók és mazsolahívők, imádók és gyűlölők. Emberek, akik sosem fogják megérteni egymást. Miért utálják egyesek és imádják mások az aszalt szőlőszemeket?

#recept #gasztronómia #gasztro #szőlő #túró #mazsola #túrós pite

telex.hu logotelex.hu

239 napja

Hol vannak a színes zöldségek ősszel? Ezen a tepsin!

Hol vannak a színes zöldségek ősszel? Ezen a tepsin!

Ősszel is lehet színeket enni, bizonyítja ez az egyveleg, amit az Ízfokozó zöldséges témájú adásának mondanivalóját formálja meg a tányérra. Sütőtök, fodroskel, homoki bab, sárga cékla.

#vegetáriánus #gasztronómia #gasztro #zöldségek #ősz #zöldség-gyümölcs #szezon #cékla #ízfokozó #szezonalitás #sütőtök #telex ízfokozó #fodroskel

telex.hu logotelex.hu

240 napja

Ezerféle sárgarépa létezik, de csak egyet ismerünk, és annak is elfelejtettük az ízét

Ezerféle sárgarépa létezik, de csak egyet ismerünk, és annak is elfelejtettük az ízét

E heti gasztropodcastunkban a hazai zöldségfogyasztásról van szó, vendégünk a Farm2Fork tulajdonosa, Horváth Boldizsár, aki elmondja, miért kell keresni és szeretni a magyar színes répákat.

#videó #podcast #interjú #gasztronómia #gasztro #zöldségek #zöldség-gyümölcs #ízfokozó #telex ízfokozó

telex.hu logotelex.hu

240 napja

A kókuszgolyót az is szereti, aki nem vallja be

A kókuszgolyót az is szereti, aki nem vallja be

A kókuszgolyónak rengeteg külföldi rokona van, sőt, szuperegészséges reformverziója is. Most egy dán luxusváltozatot és egy datolyás-mandulás tápláló verziót is készítettünk, háztartási keksz nincs bennük.

#recept #gasztronómia #szocializmus #gasztro #maradék #édesség #kókuszgolyó #kókuszdió #maradékfeldolgozás

telex.hu logotelex.hu

249 napja

Kipróbáltuk, működnek-e a TikTok varázslatos mosogatós trükkjei

Kipróbáltuk, működnek-e a TikTok varázslatos mosogatós trükkjei

Tojáshéjjal, szódabikarbónával, citrommal és ecettel mentünk neki a legdurvább konyhai kosznak, de még paradicsomot is kentünk az edényekre, hogy kiderüljön, igazak-e a csodák, amelyeket a TikTok ígér. Meglepődtünk az eredményen.

#zacc #tiktok #gasztro #takarítás #konyha #mosogatás #tiktok-trend #mikrohullámú

telex.hu logotelex.hu

252 napja

Kenyér helyett nyers lisztet eszünk

Kenyér helyett nyers lisztet eszünk

Az Ízfokozóban Mester Miklóssal, az első élesztőmentes kovászos kenyérüzem alapítójával beszélünk át minden tévhitet és félreértést arról, milyen és milyennek kellene lennie a kenyérnek.

#videó #podcast #interjú #gasztro #kenyér #pékség #kovász #kovászos kenyér #kézműves kenyér #ízfokozó #telex ízfokozó

telex.hu logotelex.hu

254 napja

Hogyan lett a pékségőrültek zarándokhelye Koppenhága?

Hogyan lett a pékségőrültek zarándokhelye Koppenhága?

A kovászos kenyér- és magas minőségű pékáruőrület Amerikán át, Koppenhágán keresztül érkezett hozzánk. A Tartine-tól a Hart Bagerin át, kenyerek és krémes briósok, amikért érdemes repülőre ülni.

#gasztro #dánia #kenyér #pékség #péksütemény #koppenhága #kovászos kenyér

telex.hu logotelex.hu

254 napja

Így készül a házi tortellini és ravioli a Tanta Manufaktúrában

Így készül a házi tortellini és ravioli a Tanta Manufaktúrában

Nem fogja senki azt hazudni, hogy egyszerű kézzel raviolit és tortellinit készíteni, de az is kiderült, hogy nem lehetetlen, csak pár kulcsmozzanatot kell megérteni – ezeket foglaltuk össze.

#recept #gasztronómia #gasztro #tészta #pékség #olasz konyha #sáling gergő #tanta manufaktúra

telex.hu logotelex.hu

259 napja

A Tanta manufaktúrában tényleg mindent kézzel készítenek

A Tanta manufaktúrában tényleg mindent kézzel készítenek

Sáling Gergő és olasz felesége, Sara másfél éve váltottak egy nagyot és alapítottak egy pékséget, ahol olasz-magyar sütemények, kovászos kenyér és friss tészta is készül, és az első mozdulattól az utolsóig minden kézművesen.

#fotó #gasztronómia #gasztro #vendéglátás #tészta #újságíró #pékség #pék #olasz konyha #sáling gergő #tanta manufaktúra

telex.hu logotelex.hu

259 napja

Pár perces megoldások erdei gombára, a pörköltön túl

Pár perces megoldások erdei gombára, a pörköltön túl

Az erdei gombák annyira erős ízűek és illatúak, hogy éppen azzal lehet elrontani őket, ha túlgondoljuk, túlkészítjük őket. Elég pár alapanyag és pár pillanat a tökéletességhez.

#recept #gasztronómia #gasztro #gomba #gombászás #erdei gomba

telex.hu logotelex.hu

260 napja

A legrosszabb magyar szakácskönyv

A legrosszabb magyar szakácskönyv

Hogyan okozhatott egyetlen szakácskönyv helyrehozhatatlan károkat a hazai gasztronómiában? A Venesz-receptek logikátlan, főzhetetlen mexikói gulyásai és száraz libamájai.

#gasztronómia #gasztro #szakácskönyv #kádár-rendszer #ízfokozó #telex ízfokozó #venesz józsef

telex.hu logotelex.hu

268 napja

Vomberg Frigyes: Ne ordítsak, mikor tönkretesz, neki se lesz semmije, és a vendég sem tér vissza?

Vomberg Frigyes: Ne ordítsak, mikor tönkretesz, neki se lesz semmije, és a vendég sem tér vissza?

A legújabb Ízfokozóban a tévés főzőműsorok zsűrijéből is ismert Vomberg Frigyessel beszélgettünk a hazai vendégek rossz ízléséről, a szakácsképzés kudarcairól és arról, milyen hatással van mindez a mai vendéglátásra.

#videó #podcast #interjú #gasztronómia #gasztro #vendéglátás #étterem #szakács #főzőműsor #vomberg frigyes #ízfokozó #telex ízfokozó

telex.hu logotelex.hu

268 napja

Caponata: édes-savanyú nem Kínából, hanem Szicíliából

Caponata: édes-savanyú nem Kínából, hanem Szicíliából

Olasz étel, ami nem tészta, hanem csupa zöldség, és van benne egy csomó minden, amitől háromszorosan lesz édes és savanyú egyszerre, közben mégis vegán marad. Ez a caponata, amelynek ebben a receptben több verzióját rántottuk össze.

#recept #vegán #gasztronómia #szicília #gasztro #főzőiskola #elronthatatlan receptek #zöldségek #ősz #olasz konyha #padlizsán #sütőtök

telex.hu logotelex.hu

275 napja

Főzés főzés nélkül: a nyers vegán egész nap a konyhában nassol

Főzés főzés nélkül: a nyers vegán egész nap a konyhában nassol

Hogyan lehet pusztán kezeletlen zöldségekkel és gyümölcsökkel bűvészmutatványokat végezni a konyhában? Az emberkísérlethez készített konyhai útmutató (részleges) nyers vegánizmushoz.

#vegán #gasztronómia #gasztro #nyers zöldség #nyers vegán

telex.hu logotelex.hu

277 napja

Varangyok a lukban, avagy kolbászok a palacsintatésztában

Varangyok a lukban, avagy kolbászok a palacsintatésztában

Miért tenne bárki olyat, hogy sült kolbászokat palacsintatésztával önt le és így, egyben süti meg? Az angolok ezt is meg merik lépni, sőt, még büszkék is rá. A legfurább, hogy a végeredmény pedig jó.

#nagy-britannia #recept #gasztronómia #gasztro #angol #brit konyha

telex.hu logotelex.hu

282 napja

A brit konyha valójában jó

A brit konyha valójában jó

Két olyan szakáccsal beszélgetünk az Ízfokozó e heti műsorában, akik a brit konyhában váltak igazi szakáccsá, és ott tanulták azt, amit most itthon alkalmaznak. Miért hiszik sokan az angol, illetve a brit konyháról, hogy rossz, és miért jó valójában?

#podcast #nagy-britannia #brit #gasztro #szakács #ízfokozó #telex ízfokozó #albrecht tamás #angol konyha #mór 24

telex.hu logotelex.hu

282 napja

Szeptember helyett csak év végén nyithat a Gerendai-féle Kádár Étkezde

Szeptember helyett csak év végén nyithat a Gerendai-féle Kádár Étkezde

Azt ígérik, az eredeti hangulatot viszont továbbra is megtartják, és visszatér az étlapra a híres Kádár-féle sólet is.

#gazdaság #nyitás #gasztro #gerendai károly #kádár étkezde

telex.hu logotelex.hu

285 napja

Már a világ legrégebbi szakácskönyvében is vannak pörköltek

Már a világ legrégebbi szakácskönyvében is vannak pörköltek

Az első recepteket ha nem is kőbe, de agyagba vésték, ettől még megfőzni őket elég nagy feladat, a végeredmény pedig néha inkább furcsa, mint jó, megismerhetők viszont belőlük a pörköltek több ezer éves ősei.

#recept #észkombájn #gasztronómia #gasztro #ókor #szakácskönyv #babilon #gasztrotörténet

telex.hu logotelex.hu

290 napja

Minden, ami egy jó házi ramenhez kell, egyszerűbben

Minden, ami egy jó házi ramenhez kell, egyszerűbben

Főztünk egy rament, amiben a gyakorlatba ültettünk mindent, amiről az Ízfokozóban szó volt: egy sok helyen csaló, rövidített tésztaleves recept, ami mégis elég jó.

#podcast #gasztronómia #gasztro #leves #ramen #húsleves #alaplé #japán konyha #telex ízfokozó

telex.hu logotelex.hu

296 napja

Még több cikk…