Arte: A lett vegetáriánus forradalom a helyi tradicionális konyhának is lehetőséget jelent

Arte: A lett vegetáriánus forradalom a helyi tradicionális konyhának is lehetőséget jelent

A kétmilliós balti államban az elmúlt években számos vega kávézó és étterem lepte el a főváros, Riga utcáit. De miért lett ennyire felkapott a növényi alapú vagy húsmentes étrend?

#külföld #vegán #vegetáriánus #arte #vegán étrend #gasztro #étkezés

telex.hu logotelex.hu

63 napja

Sosem írtak üzleti tervet, mégis 5 milliárdos forgalomnál tartanak – interjú a Simon's Burger alapítóival

Sosem írtak üzleti tervet, mégis 5 milliárdos forgalomnál tartanak – interjú a Simon's Burger alapítóival

New Yorkban hamburgerezőt nyitnak, itthon pedig hamarosan csirkés étteremláncot indítanak. A Most jövök legújabb adásában a Simon's Burger két alapítóját, Tóth Mátét és Tóth Simont kérdeztük hype-ról, 18 órás munkanapokról és vallásról is. Interjú.

#videó #podcast #interjú #hit #vallás #gasztronómia #vállalkozás #new york #gasztro #most jövök #mcdonald's #hamburger #tóth máté #smashy #simon's burger #tóth simon

telex.hu logotelex.hu

68 napja

Miért és hogyan éri meg befektetni egy csomag drága tavaszi spárgába?

Miért és hogyan éri meg befektetni egy csomag drága tavaszi spárgába?

Valódi érvágásnak tűnik sokezer forintot kiadni egy csomag spárgáért, de nagyon megéri, és ha az amerikai-olasz tavaszi tésztával társítjuk, akkor kiadós is lesz.

#tavasz #gasztronómia #gasztro #zöldségek #spárga #zöldborsó #puliszka #polenta

telex.hu logotelex.hu

69 napja

Csak nyers zöldségek vannak a tányéron, mégis mindenki megőrül érte

Csak nyers zöldségek vannak a tányéron, mégis mindenki megőrül érte

A crudités nem recept, hiszen csak felvágni meg tányérra rendezgetni kell hozzá a friss, tavaszi zöldségeket, mégis olyasmi, ami minden asztalt, de egy húsvétit különösen szexivé tesz.

#gasztronómia #gasztro #tojás #zöldségek #nyers zöldség #zöldség-gyümölcs #húsvét #retek #húsvéti sonka #hónapos retek #húsvéti kalács

telex.hu logotelex.hu

81 napja

Feldolgozott helyett házit: ropogós, krumpliízű házi csipsz

Feldolgozott helyett házit: ropogós, krumpliízű házi csipsz

Miért éri meg otthon csipszet sütni, és hogyan lesz igazán hajszálvékony, ropogós, krumpliízű húsz perc alatt? Sorozatunkban népszerű ultrafeldolgozott élelmiszereket készítünk el finomabb házi verzióban.

#gasztronómia #burgonya #krumpli #gasztro #chips #csipsz

telex.hu logotelex.hu

84 napja

Hülyeség a fokhagymanyomó?

Hülyeség a fokhagymanyomó?

Az olaszok esküsznek rá, hogy a fokhagymát csak enyhén törni vagy szeletelni szabad, Anthony Bourdain szerint pedig azt egy fokhagymanyomón áttörni egyenesen undorító. Sok háztartásban mégis előszeretettel veszik elő az eszközt. Kinek van igaza?

#gasztronómia #gasztro #fokhagyma #kés #főzés #konyhai eszközök #reszelő #fokhagymanyomó

telex.hu logotelex.hu

89 napja

Hogy lehet, hogy koreai a legjobb belvárosi rántott hús?

Hogy lehet, hogy koreai a legjobb belvárosi rántott hús?

Mostanában egyszerű dolgokból keresünk jó lelőhelyeket Budapesten, és akkor is örülünk, ha nem ad mást, csak jó rántott húst. Kicsit ropogósabb, kicsit fűszeresebb, mint a nagymamáé.

#gasztro #koreai #rántott hús #étteremajánló #ázsiai konyha

telex.hu logotelex.hu

91 napja

Budapesti mexikói vendéglőben járt Keanu Reeves

Budapesti mexikói vendéglőben járt Keanu Reeves

A színész filmet forgat Budapesten, beugrott enni egy jó mexikóit.

#after #budapest #gasztro #étterem #keanu reeves #mexikói

telex.hu logotelex.hu

92 napja

Mit iszunk, amikor tejet iszunk?

Mit iszunk, amikor tejet iszunk?

A tejtermékek elnevezését egyre szigorúbban pontosítják aszerint, milyen tartalmú és minőségű termék kerül a dobozokba valójában. De ki tudja, mi is van a tejesdobozban?

#gasztro #élelmiszeripar #tejipar #baktérium #tejtermék #tej #uht tej #esl tej

telex.hu logotelex.hu

103 napja

Ugyanúgy öt perc a házi csokoládépuding, mint a zacskós, csak jobb

Ugyanúgy öt perc a házi csokoládépuding, mint a zacskós, csak jobb

Nem igazán van értelme ízesített étkezési keményítőt venni, ha kapható olyan, amit ízesíthetünk mi, ráadásul sokkal finomabbra. A házi puding ugyanolyan gyors, csak milliószor jobb a pudingporosoknál.

#recept #gasztro #kakaó #csokoládé #feldolgozott élelmiszer #puding

telex.hu logotelex.hu

105 napja

Bezár Bécs kedvelt magyar vendéglője, az llona Stüberl étterem

Bezár Bécs kedvelt magyar vendéglője, az llona Stüberl étterem

Ősz végén kezdődik az 1957-ben nyílt étterem felszámolása.

#külföld #ausztria #bécs #gasztro #vendéglátás #étterem

telex.hu logotelex.hu

107 napja

Pont azok az élelmiszerek hiányoznak az árrésstopos listáról, amiket ennünk kéne

Pont azok az élelmiszerek hiányoznak az árrésstopos listáról, amiket ennünk kéne

Alig szerepel növényi alapanyag a harminc árrésstopos termék között, hús viszont annál több. Pedig zöldségközpontúan sem drágább főzni annál, mintha mindig egy húsféléből indulunk ki.

#vegetáriánus #gasztro #zöldség #zöldség-gyümölcs #árrés #hüvelyesek #árrésstop

telex.hu logotelex.hu

111 napja

Nem lehet egy betűjellel összefoglalni, hogy egy élelmiszer jó vagy rossz

Nem lehet egy betűjellel összefoglalni, hogy egy élelmiszer jó vagy rossz

Több élelmiszer csomagolásán látható egy színes betűjel, ami elvileg irányt mutat, hogy mennyire egészséges. Ha viszont megpróbáljuk a rendszert átlátni, ellentmondásokba botlunk. Táplálóbb a cukros müzli, mint a zabpehely? És ha valami A jelet kapott, azt nagy mennyiségben fogyaszthatjuk? Dietetikusok segítettek eligazodni a Nutri-Score színes jelzéseiben.

#egészség #egészséges étkezés #élelmiszer #gasztro #dietetikus #dietetika #nutri-score

telex.hu logotelex.hu

114 napja

Létezik két alapanyagos, pár perces házizsemle-recept?

Létezik két alapanyagos, pár perces házizsemle-recept?

Megint egy TikTok-divatreceptet tesztelünk, megnézzük, hazudik-e, és ha igen, miben. Azt is megmutatjuk, hogyan lehet tényleg hasznos egy pár alapanyagos, pár perces zsemlerecept.

#recept #gasztronómia #gasztro #bagel #házizsemle #tiktok-recept #alapanyagos

telex.hu logotelex.hu

119 napja

Ne egyél fehérjeport, egyél valódi ételeket!

Ne egyél fehérjeport, egyél valódi ételeket!

Dietetikus segítségével jártuk körbe, szükség van-e fehérjével dúsított termékekre akkor, ha tudatosan táplálkozunk és nem vagyunk sportolók. Röviden: nincs, de a tudatosság valóban fontos.

#egészség #hús #gasztro #fehérje #táplálkozás #dietetikus #tápanyag #fehérjepor #hüvelyesek #állati fehérje

telex.hu logotelex.hu

123 napja

A skandináv képviselőfánk, amit úgy kell enni, mintha nem lenne holnap

A skandináv képviselőfánk, amit úgy kell enni, mintha nem lenne holnap

A semla egy krémmel-habbal töltött briós, amit kifejezetten ezekben a napokban, a böjtidőszak előtt kell enni utolsó dorbézolásképp. Miért nincs köze a képviselőfánkhoz és hogyan készíthetjük el otthon?

#gasztronómia #gasztro #skandináv #péksütemény #tejszínhab #kardamom #képviselőfánk #húshagyó kedd #semla

telex.hu logotelex.hu

125 napja

Feldolgozott helyett házit: a legegyszerűbb müzliszelet

Feldolgozott helyett házit: a legegyszerűbb müzliszelet

A müzliszelet egy olyan müzli, amit akkor eszünk, amikor nincs idő leülni és kanalazni. Másra nincs szükség, csak gabonákra, magokra, gyümölcsre és valamire, ami ezeket összefogja.

#recept #gasztronómia #gasztro #zabpehely #feldolgozott élelmiszer #müzli #magok #müzliszelet #feldolgozott

telex.hu logotelex.hu

126 napja

A legdurvább angol konfliktus: krém a lekvárra, vagy lekvár a krémre?

A legdurvább angol konfliktus: krém a lekvárra, vagy lekvár a krémre?

A halászlé passzírozásának, a müzli és a tej sorrendjének, vagy a lecsópaprika felvágásának vitája semmi ahhoz képest, amiben a cornwalliak és a devoniak nem értenek egyet, már évszázadok óta.

#recept #észkombájn #gasztronómia #tea #brit #gasztro #tejszín #lekvár #pogácsa #angol konyha #scone

telex.hu logotelex.hu

126 napja

Hopp, itt egy jó gulyásleves!

Hopp, itt egy jó gulyásleves!

Mindig panaszkodunk, hogy nehéz jó gulyást, pörköltet, magyar fogásokat találni a hazai éttermekben, most itt egy példa, hogy nem lehetetlen. Kovács Renátó gulyáslevesét próbáltuk ki a Hildában.

#gasztronómia #gasztro #étterem #fasírt #szakács #gulyásleves #pörkölt #hilda #krumplifőzelék #kovács renátó

telex.hu logotelex.hu

127 napja

Az élelmiszer drága, de még mindig olcsóbb főzni, mint kifőzdében enni

Az élelmiszer drága, de még mindig olcsóbb főzni, mint kifőzdében enni

Kiszámoltuk, valóban drága-e megfőzni az olyan szimpla ételeket, mint a bableves, a főzelék, a rántott hús vagy a palacsinta, és hogy igaz-e, hogy ehelyett már jobban megéri kifőzdékbe járni. Még mindig úgy tűnik, hogy főzni a legjobb. Miért?

#spórolás #gasztronómia #infláció #gasztro #főzés #leves #főzelék #pörkölt #kifőzde

telex.hu logotelex.hu

131 napja

Az olcsó és jó kifőzdék élnek és virulnak, csak meg kell találni őket

Az olcsó és jó kifőzdék élnek és virulnak, csak meg kell találni őket

Máté Szabolcs youtuber már egy éve járja az országot és jó kifőzdéket, talponállókat keres, talál és bemutatja a mögötte álló figurákat is. Ezek a videók pedig rengeteget mesélnek a hazai vendéglátásról.

#gasztronómia #gasztro #étterem #youtuber #szalontüdő #pacal #kifőzde #talponálló

telex.hu logotelex.hu

135 napja

Feldolgozott helyett házit: instant leves zacskó nélkül

Feldolgozott helyett házit: instant leves zacskó nélkül

Csak bonyolultabb, de nem sokkal tart tovább valódi alapanyagból hipergyors instant levest főzni, a végén viszont finomabb is lesz. A titok a sokféle szuper umamis ízesítő.

#recept #gasztro #leves #feldolgozott élelmiszer #instant leves #tésztaleves #ultrafeldolgozott élelmiszer

telex.hu logotelex.hu

138 napja

Az egyetlen konyhai eszköz, ami sosem okoz csalódást

Az egyetlen konyhai eszköz, ami sosem okoz csalódást

Csak jópofa divat vagy tényleg van értelme beruházni egy vaslábosba? Ha igen, kell a drága vagy elég az olcsó? És mit érdemes beletenni? Egy lábos, legalább 10 recept.

#gasztronómia #gasztro #konyha #edény #vasedény #vaslábos

telex.hu logotelex.hu

140 napja

A pizzás csiga nem ciki, csak át kell nevezni

A pizzás csiga nem ciki, csak át kell nevezni

A pizzás csiga valójában távoli rokonságban sincs az étellel, amire a neve utal, ettől még egy szuper péksütemény, ami kelt tésztából, paradicsommal és sajttal készül.

#gasztro #pékség #pizza #péksütemény #csiga #telex ízfokozó #pizzáscsiga

telex.hu logotelex.hu

141 napja

Vörös bársony, szerelmes levél vagy szív alakú virsli Valentin-napra

Vörös bársony, szerelmes levél vagy szív alakú virsli Valentin-napra

Szerelmesnek lenni 2025 magyar receptoldalain épp olyan, amilyen a szerelem valójában: borzongató, vicces, néha gusztustalan, persze közben nagyon kedves is. Miután alaposan tanulmányoztam minden ötletet, amit a világ Valentin-napi ételként kínál, céklával festettem pirosra a tortát, és egyszerűsítve hajtogattam szerelmes levelet.

#recept #szerelem #gasztronómia #torta #gasztro #édesség #valentin-nap #cékla

telex.hu logotelex.hu

143 napja

A világ legjobb cukrásza és a világ feltehetően legjobb csokoládétortája

A világ legjobb cukrásza és a világ feltehetően legjobb csokoládétortája

Nina Métayer elmondása szerint „kicsit maximalista”, a Deutsche Welle stábjának pedig megmutatta, hogyan készül speciális csokoládétortája.

#külföld #franciaország #gasztro #cukrász #nina métayer

telex.hu logotelex.hu

149 napja

Kipróbáltuk, meg tudunk-e enni harmincféle növényt egy héten

Kipróbáltuk, meg tudunk-e enni harmincféle növényt egy héten

Januárban az volt a célunk, hogy megegyünk minimum harmincféle növényt hetente. Volt, akinek meg sem kellett magát erőltetnie, más pedig a számolgatást bukta el. A növénypontszámlálás változatosabbá teszi az étkezésünket, recepteket is mutatunk hozzá.

#recept #egészség #gasztronómia #gasztro #zöldségek #növény #táplálkozás #növényi #dietetika

telex.hu logotelex.hu

150 napja

Még több cikk…