Arte: A lett vegetáriánus forradalom a helyi tradicionális konyhának is lehetőséget jelent
A kétmilliós balti államban az elmúlt években számos vega kávézó és étterem lepte el a főváros, Riga utcáit. De miért lett ennyire felkapott a növényi alapú vagy húsmentes étrend?
telex.hu
63 napja
Sosem írtak üzleti tervet, mégis 5 milliárdos forgalomnál tartanak – interjú a Simon's Burger alapítóival
New Yorkban hamburgerezőt nyitnak, itthon pedig hamarosan csirkés étteremláncot indítanak. A Most jövök legújabb adásában a Simon's Burger két alapítóját, Tóth Mátét és Tóth Simont kérdeztük hype-ról, 18 órás munkanapokról és vallásról is. Interjú.
telex.hu
68 napja
Hülyeség a fokhagymanyomó?
Az olaszok esküsznek rá, hogy a fokhagymát csak enyhén törni vagy szeletelni szabad, Anthony Bourdain szerint pedig azt egy fokhagymanyomón áttörni egyenesen undorító. Sok háztartásban mégis előszeretettel veszik elő az eszközt. Kinek van igaza?
telex.hu
89 napja
Ugyanúgy öt perc a házi csokoládépuding, mint a zacskós, csak jobb
Nem igazán van értelme ízesített étkezési keményítőt venni, ha kapható olyan, amit ízesíthetünk mi, ráadásul sokkal finomabbra. A házi puding ugyanolyan gyors, csak milliószor jobb a pudingporosoknál.
telex.hu
105 napja
Nem lehet egy betűjellel összefoglalni, hogy egy élelmiszer jó vagy rossz
Több élelmiszer csomagolásán látható egy színes betűjel, ami elvileg irányt mutat, hogy mennyire egészséges. Ha viszont megpróbáljuk a rendszert átlátni, ellentmondásokba botlunk. Táplálóbb a cukros müzli, mint a zabpehely? És ha valami A jelet kapott, azt nagy mennyiségben fogyaszthatjuk? Dietetikusok segítettek eligazodni a Nutri-Score színes jelzéseiben.
telex.hu
114 napja
A skandináv képviselőfánk, amit úgy kell enni, mintha nem lenne holnap
A semla egy krémmel-habbal töltött briós, amit kifejezetten ezekben a napokban, a böjtidőszak előtt kell enni utolsó dorbézolásképp. Miért nincs köze a képviselőfánkhoz és hogyan készíthetjük el otthon?
telex.hu
125 napja
Az élelmiszer drága, de még mindig olcsóbb főzni, mint kifőzdében enni
Kiszámoltuk, valóban drága-e megfőzni az olyan szimpla ételeket, mint a bableves, a főzelék, a rántott hús vagy a palacsinta, és hogy igaz-e, hogy ehelyett már jobban megéri kifőzdékbe járni. Még mindig úgy tűnik, hogy főzni a legjobb. Miért?
telex.hu
131 napja
Az olcsó és jó kifőzdék élnek és virulnak, csak meg kell találni őket
Máté Szabolcs youtuber már egy éve járja az országot és jó kifőzdéket, talponállókat keres, talál és bemutatja a mögötte álló figurákat is. Ezek a videók pedig rengeteget mesélnek a hazai vendéglátásról.
telex.hu
135 napja
Vörös bársony, szerelmes levél vagy szív alakú virsli Valentin-napra
Szerelmesnek lenni 2025 magyar receptoldalain épp olyan, amilyen a szerelem valójában: borzongató, vicces, néha gusztustalan, persze közben nagyon kedves is. Miután alaposan tanulmányoztam minden ötletet, amit a világ Valentin-napi ételként kínál, céklával festettem pirosra a tortát, és egyszerűsítve hajtogattam szerelmes levelet.
telex.hu
143 napja
Kipróbáltuk, meg tudunk-e enni harmincféle növényt egy héten
Januárban az volt a célunk, hogy megegyünk minimum harmincféle növényt hetente. Volt, akinek meg sem kellett magát erőltetnie, más pedig a számolgatást bukta el. A növénypontszámlálás változatosabbá teszi az étkezésünket, recepteket is mutatunk hozzá.
telex.hu
150 napja