Szezonális táplálkozás nyáron: hogyan támogatják az immunrendszert a hazai termények?

Szezonális táplálkozás nyáron: hogyan támogatják az immunrendszert a hazai termények?

A nyár a legfinomabb és legértékesebb vitaminforrásokat kínálja, mint az eper, cseresznye, cukkini vagy spárga. A szezonális gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nemcsak egészségesebb és változatosabb étrendet jelent, hanem környezetbarát és pénztárcabarát megoldás is. Dusa Fanny klinikai dietetikus elmagyarázza, hogy miért jobb a frissen szedett, hazai termék, és hogyan támogatja immunrendszerünket a szezonális táplálkozás. A videóból az is kiderül, hogyan segít a fermentálás és a párolás az egészséges táplálkozásban.

#videó #adásrészletek #rtl #étkezés #reggeli #gyümölcs #zöldség #fermentálás #dietetikus #tápanyag #dusa fanny

rtl.hu logortl.hu

20 napja

Ennek az ételnek olyan a szaga, mint a ló vizeletének, mégis milliók imádják

Ennek az ételnek olyan a szaga, mint a ló vizeletének, mégis milliók imádják

A száznapos, százéves vagy ezeréves tojás neveken ismert étel csak mifelénk egzotikus. Ázsiában nem számít kimondott ételkülönlegességnek: ez egy gyakori, közkedvelt snack, amely könnyen elérhető az élelmiszerboltokban vagy a leghétköznapibb éttermekben is.

#kína #gasztro #tojás #fermentálás

nlc.hu logonlc.hu

36 napja

Villámgyors maradékmentő savanyúságrecept – Tökéletes húsos fogások mellé

Villámgyors maradékmentő savanyúságrecept – Tökéletes húsos fogások mellé

Így nem megy kárba semmi. Nagyon egyszerűen készül ez a gyors maradékmentő savanyúság.

#recept #maradék #fermentálás #köret #házi savanyúság

femina.hu logofemina.hu

62 napja

Mi történik az emberrel, ha minden nap eszik egy kis savanyúkáposztát?

Mi történik az emberrel, ha minden nap eszik egy kis savanyúkáposztát?

Egészségügyi szakemberek nyilatkoztak arról, mi történik akkor, ha valaki netán mindennap savanyúkáposztát eszik. Annyit előre is elárulhatunk: nem véletlenül emlegetik szuperélelmiszerként ezt az ételt.

#tudomány #étrend #erjesztés #fermentálás #egészséges ételek #helyes étrend #savanyúkáposzta

hvg.hu logohvg.hu

64 napja

Erjesztéssel az egészségért

Erjesztéssel az egészségért

Király Ágnes Egyszerűen fermentálj és Fermentárium című könyve tökéletes kapaszkodót nyújt az erjesztett savanyúságok, probiotikus italok (és ételek) készítéséhez.

#kultúra #gasztro #fermentálás #kimchi #probiotikus italok

hang.hu logohang.hu

78 napja

Miso pasztát készítettek az űrállomáson, és jobb lett, mint a földi

Miso pasztát készítettek az űrállomáson, és jobb lett, mint a földi

Az űrbeli fermentálás sikere jó hír az asztronautáknak, változatosabb és jobb ízű lehet tőle a menüjük.

#techtud #űrutazás #nemzetközi űrállomás #fermentálás #miso

telex.hu logotelex.hu

92 napja

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.

#gasztronómia #bélflóra #fermentálás #mikrobiom #savanyúság

hvg.hu logohvg.hu

191 napja

Tényleg csodaszerek a fermentált élelmiszerek?

Tényleg csodaszerek a fermentált élelmiszerek?

Az utóbbi években világszerte nő a fermentált (erjesztett) élelmiszerek népszerűsége, vélt egészségi előnyeik okán. De vajon indokolt-e a fermentált ételek nimbusza?

#élelmiszer #magyar hang plusz #táplálkozás #erjesztés #fermentálás #bélbaktériumok

hang.hu logohang.hu

191 napja

Fermentálás: így tartósítsuk könnyedén télire a zöldségeket

Fermentálás: így tartósítsuk könnyedén télire a zöldségeket

Bármilyen zöldséget fermentálhatunk.

#egészség #otthon #zöldségek #zöldség #fermentálás #fermentáció #fermentált #fermentált ételek #b-vitaminok #k2-vitamin

origo.hu logoorigo.hu

225 napja

A történelem legnagyobb katalógusa bizonyítja: tényleg az vagy, amit megeszel

A történelem legnagyobb katalógusa bizonyítja: tényleg az vagy, amit megeszel

Az vagy, amit megeszel, tartja a mondás, utalva arra, hogy a test az ételekből tudja fedezni a különféle szükségleteit. Olasz tudósok összeállították az élelmiszer-mikrobák valaha volt legnagyobb katalógusát, és ezzel bizonyították: sokkal mélyebb jelentése van ennek a bölcsességnek.

#tudomány #élelmiszer #mikroba #fermentálás #mikrobiom #bél mikrobiom

hvg.hu logohvg.hu

292 napja

Szellőztetni sem tudnak egy településen a bűz miatt

Szellőztetni sem tudnak egy településen a bűz miatt

A szagok a Mezőfalvához közeli telepről származnak, ahol a műtrágya kiváltásához használt fermentált levet kezelik. Az érintett cégek szabályosan működnek, de nyitottak arra, hogy csökkentsék a kellemetlen hatást.

#belföld #fejér vármegye #gyár #lakosság #önkormányzat #műtrágya #fermentálás #bűz #üzem #életminőség #hatósági engedély #mezőfalva

infostart.hu logoinfostart.hu

304 napja

Egy bolyhos, narancsszínű gomba az élelmiszer hulladékot finom ételekké alakítja

Egy bolyhos, narancsszínű gomba az élelmiszer hulladékot finom ételekké alakítja

Az élelmiszerek mikrobákkal való átalakítása, a fermentálás rejlik sok kedvenc íz, például a sör mögött. De mi lenne, ha a mikrobák képesek volnának az élelmiszer hulladékot ízletes falatokká alakítani?

#élelmiszer #fermentálás #gomba #élelmiszertudomány #mikrobiológia #élelmiszerhulladék #konyhaművészet #mikológia #élelmiszerhulladák

origo.hu logoorigo.hu

311 napja

Fermentált ételek: finomak és egészségesek

Fermentált ételek: finomak és egészségesek

Fermentált ételek: nem csak finomak, de nagyon egészségesek is

#hal #fermentálás #joghurt #kovászos uborka #savanyú káposzta #savanyúság #kimchi #surströmming #miso #fermentált étel #fermentált ételek #kimchi készítése otthon #koreai kimchi #tempeh

origo.hu logoorigo.hu

338 napja

Fermentált uborka – így készül a legfinomabb savanyúság

Fermentált uborka – így készül a legfinomabb savanyúság

Nemcsak finom, hanem nagyon egészséges is.

#recept #uborka #fermentálás #kovászos uborka #savanyúság

origo.hu logoorigo.hu

365 napja

Íme a legfinomabb kovászos uborka receptje - videó

Íme a legfinomabb kovászos uborka receptje - videó

Videón mutatjuk a lépéseket.

#videó #recept #uborka #nyár #hozzávaló #fermentálás #kovászos uborka #savanyúság #fűszerek

origo.hu logoorigo.hu

370 napja

Miért lesz minden étel finomabb kedves gombaspórákkal érlelt pasztától?

Miért lesz minden étel finomabb kedves gombaspórákkal érlelt pasztától?

Hogyan készül a világ egyik legjobb ízesítője, a miso paszta, mit csinálnak vele a gombaspórák és miért érdemes mindenkinek szeretni és használni otthon?

#gasztro #fermentálás #ázsiai #szójabab #fermentált #miso

telex.hu logotelex.hu

421 napja

Hallottál már a fermentálásról? Mutatjuk, hogyan csináld!

Hallottál már a fermentálásról? Mutatjuk, hogyan csináld!

Az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált a fermentálás! Ha már unnánk a befőzést, de szeretnénk megőrizni a tavasz ízeit későbbre, érdemes kipróbálni ezt az ősi módszert. Mutatjuk, mit jelent pontosan a fermentálás, és hogyan kezdjünk hozzá.

#zöldség #fermentálás #só

borsonline.hu logoborsonline.hu

435 napja

Túltoltuk a baktériumok elleni háborút, ebben hozhat változást a fermentálás reneszánsza

Túltoltuk a baktériumok elleni háborút, ebben hozhat változást a fermentálás reneszánsza

A Filéző vendége Farkas Fruzsina natúr sommelier volt, aki szerint a fermentált italok készítése nemcsak a bélflóránknak tesz jót, de a mentális egészségünknek is. A vízikefirrel még azt is megízlelhetjük, mit ittak Harry Potterék.

#kultúra #filéző - podcast #fermentálás #farkas fruzsina #fermentált ital #natúr sommelier #salt étterem #sommelier

24.hu logo24.hu

470 napja

A fermentálás művészete - Ogura Hiraku elárulja a szaké titkait is

A fermentálás művészete - Ogura Hiraku elárulja a szaké titkait is

Az előadás során a résztvevők betekintést nyerhetnek abba, mi is pontosan a fermentálás eredete, módszere, illetve hatása.

#program #japán #fermentálás #fermentáció

metropol.hu logometropol.hu

472 napja

Ezt a három dolgot kell ennie, hogy sokáig egészségesen éljen

Ezt a három dolgot kell ennie, hogy sokáig egészségesen éljen

Mutatjuk, hogy mit és hogyan egyen.

#dió #gabona #fermentálás #mikrobiom #rost

origo.hu logoorigo.hu

499 napja

Az egészség pofonegyszerű és varázslatos titka: az erjesztés

Az egészség pofonegyszerű és varázslatos titka: az erjesztés

Ma már sokkal ismertebb és vonzóbb néven fut: fermentálás. Ez a régi módszer nemcsak az ételek ízét és textúráját javítja, hanem számos egészségügyi előnnyel is jár. És még nagyon egyszerű is.

#életmód #egészség #emésztés #gasztro #zöldség #egészségedre #bélflóra #erjesztés #fermentálás

player.hu logoplayer.hu

547 napja

Nincs több hír ebben a kategóriában.

Menü